Na op jonge leeftijd o.a. de prijzen Pro Musica, Jos Van Looy, Victor Van Hemel, medaille van de Stad Lier, laureaat Ottoboni,… ontvangen te hebben studeerde Bart Rodyns bij D. Van Handenhoven orgel.
Daarna vervolgde hij z’n studies aan de conservatoria te Antwerpen & Maastricht bij D.de Rooij, H. Leenders, J.Verdin en M.Verheggen.
Met grootste onderscheiding werd hij “Master of Music”.
Bart won herhaaldelijk verschillende (inter)nationale wedstrijden te Birmingham(UK), Leiden(NL), Brussel, Halle, Kortrijk…
Hij maakte opnames voor de Belgische, Duitse, Nederlandse, Franse, Deense, Zwitserse, Sloveense en Praagse radio en werd genomineerd voor Radio Klara’s muziekprijzen.
In 2014 werd hem een ‘gouden label’ uitgereikt.
Zijn concertcarrière bracht hem in de meeste landen van Europa en de USA.
Bart ontving ook de Cultuurprijs van de Stad Lier vanwege ‘zijn bijzondere verdiensten op het gebied van Cultuur’
Bart Rodyns is artistiek leider en klavierspeler van Euterpe Baroque Consort (www.eubc.be). Dit inmiddels befaamde ensemble brengt barokmuziek op historische instrumenten.
In 2015 verscheen hun debuut-CD met Orgelconcerti van G.F. Handel en M. Corrette. Deze werd onmiddellijk opgevolgd door een CD-release met onuitgegeven muziek van Lierse kapelmeesters (i.o. Festival van Vlaanderen, Label Phaedra).
Samen met Hendrickje van Kerckhove, Eliot Lawson en Lode Leire wekte Bart het historisch flexibele ensemble ‘The Party’ (1860) weer tot leven met in de erg originele bezetting drukwindharmonium.
Hoogtepunt van deze groep waren bijvoorbeeld de 2 Live uitgezonden concerten vanuit het concertgebouw Brugge en een opname voor het label ZeD Classics.
Met pianist Nicolas Callot vormt hij een Harmonium-Piano duo waarmee hij een integrale C. Franck opname maakte (Enigma Records), daarna verscheen bij Warner Classics i.s.m. Radio Klara “Clara’s Heart” een digitale release met muziek van Clara/Robert Schumann en J. Brahms. Zopas verscheen ‘BACH-SESSIONS’ !
Bart streeft ernaar om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten en is een “klavierspeler” in de brede zin van het woord. Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen instrumentarium van inmiddels 21 (historische) klavierinstrumenten: klavecimbels, harmoniums, kistorgels, celesta’s,…
Zijn repertoire omvat muziek van de renaissance tot hedendaagse muziek met o.a. de integrale orgelwerken van F. en L. Couperin, J. Pachelbel, C. PH .E. Bach, J. Brahms en F. Liszt en alle orgelconcerti van G.F. Haendel. Meermaals was Bart solist met gerenommeerde orkesten met werken van o.a. Haendel, Brahms, Haydn, Salieri, Mozart, Bach, Corrette, Poulenc… .
Vanaf September 2019 werd Bart Rodyns aangesteld als Professor/Hoofdvakdocent Orgel, Klavecimbel en Harmonium aan Fontys Academy of Music te Tilburg.
In juni 2020 werd hij benoemd als titularis-organist van de monumentale Sint-Pauluskerk te Antwerpen. Hij bespeelt er het unieke historische Van Haeghen (1654)/ Forceville (1730)/ Delhaye (1824) Orgel, waarschijnlijk het belangrijkste oude instrument uit de Zuidelijke Nederlanden.
Bovendien neemt hij er sinds november 2021 de uitdagende taak als muziekdirecteur op zich.
Meer Info: www.bartrodyns.com
Pieter De Vos (2 februari 1996, Lier) had vanaf jonge leeftijd al een grote interesse in muziek. Na een korte vioolstudie (volgens de Suzukimethode) begon hij met notenleer in de academie te Broechem (afdeling van Lier).
Door de orgelconcerten in Broechem (het Zilveren Orgel) werd Pieter al snel verliefd op de “Koning der instrumenten”.
De instrumentkeuze was dus evident!
Na een jaar les gekregen te hebben van Carl van Eyndhoven kreeg Pieter les van Peter Pazmany.
Bij mr. Pazmany voltooide hij in 2013 zijn academieloopbaan.
Aansluitend begon Pieter aan Masteropleiding orgel aan het Lemmensinstituut (Leuven) bij dhr. Luk Bastiaens (orgel) en Peter Pieters (improvisatie en begeleiding).
Nadat hij in mei 2018 afstudeerde volgde hij de Saint-Ouen Masterclass in Rouen (op het befaamde Cavaillé-Coll-orgel) bij Jean-Baptiste Monnot.
In het jaar 2023-2024 maakte hij zijn internationale concertdebuut in de Italiaanse stad Bergamo.
Een tweede passie is compositie.
Aan het Lemmensinstituut behaalde hij zijn bachelor in de Compositie bij Piet Swerts en Kurt Bikkembergs.
Hij heeft al enkele werken geschreven voor uiteenlopende bezettingen: Pièce Comique voor orgel en altsaxofoon, Grande Pièce Fantastique voor orgel en drie saxofoons (A-T-Bar.), Grande Suite dans le style français voor continuo, 2 blokfluiten, 2 violen, altsaxofoon en harp en Concerto pour flute à bec et orchestre voor dezelfde bezetting.
De laatste twee werken werden officieel gecreëerd op de prijsuitreiking van het Viviane Conraadsfonds in AMUZ (Antwerpen).
Sinds september 2018 geeft Pieter klavierles te Koningshooikt.
Sinds juni 2020 is Pieter benoemd als titularis-organist van het “Zilveren Orgel” (Forceville 1720/Smet 1830) te Broechem.
In juli 2020 won Pieter de Internationale Compositiewedstrijd in Alden-Biesen/Tongeren met zijn werk Salve Regina voor koor en orgel.
Tijdens het academiejaar 2021-2022 behaalde hij zijn Masterdiploma Compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Wim Henderickx, Alain Craens en Mathias Coppens (compositie voor de visuele media).
Enkele van de composities die hij hier schreef zijn Die Verrückten (een commissie voor het Delle Donne blokfluitenconsort), La Lutte de Jacob avec l’Ange voor orgel, Le
Geste de la Fureur voor groot ensemble, Avond voor achtstemmig koor en zijn liedcyclus Redécouvertes.
In al zijn composities is Pieter op zoek naar een link met het verleden.
Dit doet hij o.a. met behulp van zijn eigen collectie historische klavierinstrumenten
Alle muzieklessen vinden in Muziekhuys44 plaats, een vrijstaand neogotisch burgerhuis met een rijke kunstzinnige en muzikale geschiedenis.
Het werd in 1908 gebouwd en bewoond door
kunstschilder en koster-organist Alexander De Vos.
Toen we in september 2008 het ondertussen verwaarloosde pand bezochten, waren we op slag verliefd. We zagen de potentiële charme van dit prachtige pand en lieten ons niet afschrikken door het vele werk dat van dit verkommerde huis onze thuis moest maken.
In februari 2009 gingen we het avontuur aan en namen we onze intrek in de mooie maar verwaarloosde woonst.
De daaropvolgende jaren brachten we het huis compleet terug in de originele staat.
In de tuin richtten we een muziekstudio in om ongestoord te musiceren - harmonium, orgel
of klavecimbel.
Op deze inspirerende plek krijg jij les.
Naast kunst en muziek geniet jij hier van een huiselijke en gezellige sfeer.